Kokoukset Kokous Ruokailu Majoitus Luonto Ohjelmat Yhteystiedot
0
 

Stor-Kroksnäs Kokouskartano historia

Stor-Kroksnäsin historiasta tiedetään se, että paikka on ollut asuttuna 1500-luvulta asti. Sen ensimmäisenä omistajana mainitaan Simon Sigfridsson vuonna 1540. Hänen aikanaan Stor-Kroksnäs koostui kahdesta erillisestä tilasta. Frans von Stockman, joka osti Stor-Kroksnäsin kartanon v. 1649, yhdisti nämä kaksi tilaa yhdeksi säteritilaksi. Tulipalojen, isonvihan ajan autiovuosien ja tuhopolttojen jälkeen Stor-Kroksnäs alkoi kukoistaa 1750-luvulla matematiikan lehtori Johan Borgströmin ja hänen poikansa Johan Borgström nuoremman käsissä. He rakensivat hedelmäpuutarhan ja viljelivät perunaa, mikä oli harvinaista siihen aikaan.

Daniel Lindh osti tilan 1850-luvulla. Usein nähty vieras oli naapuritilassa kesiään viettävä Daniel Lindhin kolleega ja hyvä ystävä Johan Ludvig Runeberg. Daniel Lindhin poika Teodor Lindh oli runoilija ja mm. Uudenmaan marssin tekstin kirjoittaja. Hänen veljensä Albert peri Stor-Kroksnäsin. Albertin tytär Hjördis ja hänen miehensä Alarik Wendell omistivat Stor-Kroksnäsin kartanon kun päärakennus paloi v. 1913. Palon jälkeen he möivät tilan pankinjohtaja Allan Juseliukselle, joka rakennutti nykyisen päärakennuksen 26.000 markan hintaan.

Vuonna 1935 Stor-Kroksnäs siirtyi nykyiselle omistajasuvulle. Vuonna 1983 Stor-Kroksnäsin kartano jaettiin ja päärakennus ja sen ympäröimä puutarha ja ranta siirtyivät Marianne Borg Hyökin omistukseen. Hän on yhdessä miehensä, Matti Hyökin, kanssa kunnostanut päärakennuksen, joka vuodesta 1999 alkaen on toiminut nimellä Stor-Kroksnäs Kokouskartano.Historiallinen kuva Stor-Kroksnäsin menneisyydestä

Vanhan ajan vieraita nykyisellä kokouskartanolla

Oy ProPerson Ab admin  
Kokoukset Kokous Ruokailu Majoitus Luonto Ohjelmat Yhteystiedot Kokouspalvelut Kokoustilat